To eksentriske sjeler

7 sep
Sven Lyra.jpg

«Jag åkte skidor fram til altaret och gjorde lappkast. Därefter bar det ut i evigheten från kyrkan.»
-Sven Lyra (fra boken De ovanliga, av Åke Mokvist)

Björk.jpg

«When I was a teenager in Iceland people would throw rocks and shout abuse at me because they thought I was weird. I never got that in London no matter what I wore. »
-Björk

To eksentriske sjeler med sterke meninger, begge kreative, ekspressive og fargerike, med en iboende trang til å uttrykke sine stemninger og tanker gjennom egne tekster. Sven Lyra ble født i Sverige i 1927 og Björk ble født på Island i 1965.

Begge ble sett på som rebeller da de var unge. Sven Lyra gjorde opprør rett etter konfirmasjonen. Han forlot kirken fordi presten skrev brev til han og stilte spørsmålstegn ved at hans beste komfirmant, kunne vie livet sitt akrobatikk.

Björk gjorde opprør mot musikkskolen som 15 åring. Hun trampet inn på rektors kontor, og meldte at hun ville slutte fordi hun syntes at det var altfor lite lek!

Den fargerike Sven Lyra danset jazzballett og trente akrobatikk på dagene og om nettene leste han poesi. Dette ble for mye for lokalsamfunnet i Småland.

Bjørk ble inspirert av fjellene på skoleveien og gikk og sang høylydt med sin rare stemme. Folk kastet stein og ropte stygge tinge etter henne fordi de syns at hun var rar.

I 1967 ble Sven Lyra tvangsinnlagt på mentalsykehus av sine søstre som mente at han var sinnsyk.

I umyndighetsforklaringen sto det “Sven Lyra er stormannsgal og sinnssyk. Han tror at han skal bli den nye Fred Astaire.” Han var innlagt og medisinert i til sammen 14 måneder. Senere ble det konstantert at han aldri skulle ha vært på Psykiatrisk sykehus.

Da Bjork var på samme alder hadde hun forandret pophistorien med sitt visuelle musikalske språk, og fikk status som et eksentrisk og kontroversiellt geni.

Begge to måtte flytte til større samfunn for å bli akseptert for hvem de var.

To like eksentriske sjeler, født til forskjellige tid, den ene undertrykt. Den andre båret frem som et ikon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: