Keiseren av Amerika

15 sep
Emperor_Joshua_A._Norton_I.jpg
nort1.jpg

I 1856 utnevnte Joshua Abraham Norton seg til keiser og fortalte sine venner at han var Norton I. «emperor of California». Etter 3 år som selvutnevnt keiser innså han at California var for lite for ham, og han utnevnte likegodt seg selv til «Emperor of the United States»

Den eksentriske mannen fikk trykket sine egne sedler som ble akseptert som penger i de fleste butikker og restauranter i San Fransisco. Han tok keiserrollen svært seriøst og patruljerte gatene i 20 år, hvor han sørget for frie fortau og passet på at trikkene gikk når de skulle. Det var reservert en stol for ham i senatet, hvor han passet på å være til stede ved viktige avgjørelser. Emperor Norton gikk alltid med høypullet hatt og en staselig, blå uniform med gullsatte skulderdekorasjoner, som han hadde han arvet fra en militær.

Du kan lese mer om Emperor Norton her.

Denne historien fra 1800-tallet har mange likhetstrekk med Kunstprosjektet «Fusakongen» som vi har skrevet om tidligere på Fintfolk. Kanskje kuntneren Morten Holmefjord var inspirert av «The Emperor of the United States»?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: