Niki de Saint Phalle

9 okt
Niki_Impasse_Portrait_Closeup_HS_600x350.jpg

Kunstneren Niki de Saint Phalle kom fra en rik familie i Paris. Faren var bankmann. da han holdt på å gå konkurs under depresjonen i 1933, tok han med seg familien og flyttet til USA. Niki startet sin karriære som modell for blandt annet Vouge og Harpers Bazar.

Som 20 åring fikk Niki de Saint Phalle nervøst sammenbrudd og ble innlagt på Psykiatrisk sykehus. Under oppholdet der, holdt kreativiteten henne oppe og dette ble starten på hennes kunstnerliv. Hun ble avhengig av og male for å holde seg levende. Gjennom kunsten tok hun et oppgjør med sin egen identitet, og endret fokus i livet. Hun bestemte seg for å skifte stil, få utløp for sine følelser og være seg selv.

Hun sluttet å bry seg om samfunnet og fasaden og tok avstand fra sitt tidligere liv som modell og rikmannsdatter. Gjennom kunsten begynte hun å uttrykke sine innerste følelser og redsler.

I 1963 gjorde hun kunstprosjektet: Shooting Actions, Dette var en serie performances hvor hun skjøt med rifle mot malerier og skulpturer hvor hun hadde festet skjulte ballonger med maling, slik at verkene «blødde» når de ble truffet. Hun lagde actionpaintings ved å skyte på sin far, på menn, på kirken, på skolen, på familien sin, og på seg selv.

Niki de Saint Phalle (3).jpg
Niki de Saint Phalle 6 .jpg

Etter «Shooting actions» perioden gikk hun igang med Nana prosjektet som er en større samling av skulpturer som viser til ulike kvinneroller. I 1979 startet hun arbeidet med Tarot Garden som er en monumental skulpturpark i Toscana, inspirert av Gaudi’s Parc Güell. Hun lagde en en parfyme for å finansiere parken, som ble mye større enn hun først hadde tenkt. Tarot Garden åpnet i 1998. Niki de Saint Phalle døde i 2002.

priestess.jpg
empress.jpg

Nrk2 viste nettopp dokumentaren «Kunstens Bonnie and Clyde» som er et fantastisk portrett av Niki de Saint Phalle og hennes forhold og nære samarbeid med Jean Tinguely. Filmen er tilgjengelig her på NRK nettTV.

Reklamer

2 kommentar to “Niki de Saint Phalle”

 1. Bharfot 6. juni 2012 kl. 12:20 #

  Fint blogginnlegg om Niki 🙂 Jeg så dokumentaren på svensk tv ifjor, gøy at NRK også har kjøpt den inn. Anbefales!

 2. www.rebelmouse.com 25. september 2014 kl. 17:35 #

  Its like you learn my mind! You appear to understand a
  lot approximately this, like yoou wrote the guide in it or
  something. I think that you could do with a few p.c.
  to power the message house a little bit, however instead of that, that is fantastic blog.
  A gret read. I will definitely be back.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: