En ung original

15 aug

Når jeg ser gjennom innleggene mine her på Fintfolkbloggen, finner jeg nesten bare eldre originaler. Kanskje er de eldre originalene mer interessante fordi de står i så stor kontrast til andre på sin egen alder? Det er som om folk slapper mer av med hvem de er når de blir eldre. Originaler skiller seg ut ved å fortsatt være spontane og har barnet i seg selv om de er gamle.

Men det finnes Fintfolk i den yngre generasjonen også. Kanskje er de ikke så synlige i dag siden det finnes så mange uttrykksfulle subkulturer å gjemme seg bak. Jeg tror at det finnes originaler i alle miljøer og samfunnslag og noen av dem blir mer akseptert enn andre.

Det er mye som tyder på at det er enklere å være annerledes for dem som vokser opp i dag. Originale unge mennesker har større sjangs til å bli dyrket frem som stjerner i vår tid enn det var da Advokat Hermansen var ung.

I et tidligere innlegg skrev jeg om Björk. Hun er et godt eksempel på en eksentrisk dame som har banet vei med sin spontane kreativitet. På grunn av hennes egenrådighet og annerledeshet i det visuelle og musikalske uttrykket har hun skrevet musikkhistorie.

Et godt eksempel på at det finnes yngre Fintfolk er historiker, sjakkentusiast og forfatter Hans Olav Lahlum.

Da kjæresten gjorde det slutt med han valgte han å barbere halve ansiktet, og gikk sånn i noen måneder som et sørgerituale. En original tanke og handling som for ham føltes helt naturlig.

Lahlum har alltid på seg to klokker. Hvis noen spør han hvorfor, svarer han spøkefullt at den tredje er til reparasjon.

Den egentlige grunnen for denne vanen er at han ved flere anledninger har opplevd situasjoner der det har vært praktisk å ha mer enn en klokke.

Lahlum er opptatt av at folk skjønner at han ikke prøver å skille seg ut, men at han heller ikke gidder å bruke tid og energi på å ikke gjøre det. Han skjønte allerede i barnehagen at han var annerledes og bestemte seg tidlig for å være seg selv, og er glad for at det etterhvert har blitt mer aksept for å ikke være helt som alle andre.

32_MinStudietid_Arkiv_AS.jpg$C-1$W782$H400$pan1$Q.jpg

Foto: Åshild Støylen
Kilde: Universitas

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: