Judith Scott

18 apr

Er et objekt et kunstverk hvis det ikke er laget av en person som ser på seg selv som en kunstner?  Judith Scott utfordret konvensjonene og er en av mange som har blitt sett på som en outsider i kunstsammenheng fordi hun er selvlært kunstner.

Image

Kunstneren Judith Scott er også en av mange som har levd halve livet sitt på institusjon fordi hun var født døv og hadde Downs Syndrom.

Outsider eller ikke. Hennes unike kunstobjekter er så sterke at de absolutt bør ha en plass i kunstens verden, uavhengig av hennes historie.

Judith Scott døde i 2005, 61 år gammel. De 18 siste årene av sitt liv viet hun til å kreere fantastiske kunstverk. Verkene består av abstrakte former som er pakket inn av et nettverk av tråd, garn og tekstiler, ved hjelp av en avansert og uregelmessig veveteknikk som hun selv utviklet.

Inne i noen av disse skulpturene gjemte hun sine skatter, som hun hadde funnet eller stjålet i verkstedet der hun jobbet. Når man gjennomlyser de merkverdige arbeidene hennes avdekkes en rekke mindre gjenstander som er godt bevart innenfor.

Nytt liv etter 35 år på institusjon

Judith Scott ble født i Ohio i 1943. Da hun var sju år gammel rådet legen foreldrene hennes til å sende datteren på institusjon. Da ble hun adskilt fra sin sin beste venn, hennes funksjonsfriske tvillingsøster som hun hadde lekt og sovet med siden de ble født.

outsider

Etter 35 år kunne ikke søsteren holde ut at Judith ble oppbevart på institusjonen og hentet henne til å bo hjemme hos seg. Det finnes ikke mye dokumentasjon på hvordan Judith hadde hatt det på institusjonen, men i en rapport står det at hun likte å tegne, men ble vurdert til å være for svakt utviklet for denne aktiviteten og fargekrittene ble tatt fra henne.

Abstrakt kunst som språk

Søsteren ordnet en plass til Judith på Creative Growth. Dette er et visjonært kunstsenter i California der mennesker med mentale eller Psykologiske utfordringer får veiledning og frihet til å utfolde seg kreativt.

De to første årene hun var på Creative Growth lagde hun nesten ingenting, men etter to år begynte hun å utforske materialene. Judith som ikke hadde noe språk fant en måte å uttrykke seg på. Et kunstnerisk språk der hun kunne utfolde seg ved hjelp av pinner, garn og andre materialer.

De rare skulpturene hennes taler for seg, og har blitt utstilt i en rekke gallerier. Bland annet på Museum of Everything som er en utstillingsarena for selvlærte kunstnere.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

Kilder: New York Times,

Sjekk også ut dokumentarfilmen Make

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: