Portretter fra Skippergata

5 Nov

10 oktober i fjor skrev jeg Alt du eier i en handlevogn som handler om hjemløse sitt forhold til klær og stil. I saken linket jeg til bilder av hjemløse tatt av ulike motebloggere og fotoserien Vagabonds – Rotterdam 1998 tatt av fotograf Ari Versluis. Nå er den norske fotografen Tine Poppe i gang med et prosjekt som ligner på sistnevnte fotoserie.

Prosjektet startet da hun hadde jobbet en periode med motefoto. Hun tenkte at hun ville gjøre noe mer rettferdig enn å fremstille allerede pene mennesker enda vakrere. Som en kontrast til dette gikk hun i gang med å portrettere 20 narkomane i Oslos gater.

Nå er det gått fire år siden bildene ble tatt og Poppe er tilbake for å lete etter disse menneskene, for å se hvordan det har gått med dem, og ta nye bilder.  Et arbeid som tar tid. Én person er død, og hun sliter med å finne alle. Hun må tråle gatelangs, oppsøke steder hun vanligvis ikke går.

DrjqtfKCJcfJ50JGmAp3zQgkPJWUEGrsfb36lVh-Rgyg

Dokumentarprogrammet Ekko på NRK P2 var med Tine Poppe ut i Oslos gater. I reportasjen forteller hun om hvordan det er å ta bilder i Skippergata. Vi hører hvordan hun instruerer menneskene hun tar bilder av. Stiller dem foran en hvit bakgrunn og får dem til slippe seg løs foran kamera. Får frem et smil. Hun tar nærbilder av en manns tatoverte hender. Fengselstatoveringer som forteller en annerledes livshistorie. Hun sier at det er befriende å jobbe med mennesker som ikke har på seg en maske, de later ikke som noen ting og er bare dem de er. Hun forteller om forfengelighet som vi alle kan kjenne oss igjen i. Jentene vil fikse litt på håret og spør henne om de skal ha på seg jakke eller ikke.

Hun har også kjent på sine egne fordommer. Som da en mann i dress med stresskoffert kom til =Oslo kontoret. Poppe antok at dette måtte være en som skulle levere datatjenester eller noe. Sannheten var at mannen var =Oslo selger. Til tross for endret livssituasjon har han beholdt stilen fra da han var storkar med leilighet på Aker Brygge.

Dette minner oss på det viktige faktum at de narkomane, er individuelle mennesker med sine egne historier og ulike tanker, stil og personlighet. Det enenste som setter dem i bås er avhengigheten.

Tine Poppe er opptatt av å behandle folk med verdighet, og tar ikke bilder av alle. Folk som er veldig unge styrer hun unna for hun ønsker ikke at dette livet skal henge ved dem  hvis de kommer på en bedre vei i fremtiden. Hun tar heller ikke bilder av folk som er veldig rusa. Bildene skal ikke handle om rus, og de som portretteres må selv være bevisst hva de er med på.

Poppe snakker om hvordan folk distanserer seg til disse menneskenen. Om oss vellykkede som er pakket inn i bommull og rusmisbrukerne som er «de andre». Hun håper at dette fotoprosjektet kan fjerne forutinntattheten blandt folk.

9ai55zk90431W81QC9pFgA1rnjO6nxOJ-2bn5F46NPvw

Svein er 50 år og broren til Arild. Han begynte med dop på 80 tallet og var del av Tonsenhagen-gjengen. En sommer bodde han i en barhytte i Ekebergskrenten.

uosPigCe7Qe2mvnrtS9bVAOcAtjjJwihefwpCQ_rvo-w

Simen er fra Vikersund. Han går alltid med en bamse i lomma, bor på hospits og er stolt av smykkene sine.

KERSZFQs4MTYBh_4Kz0NHAj43A2AGcgqZxHtq08UieBA

Hilde kan masse om kameraer. Hun jobbet flere år i en fotobutikk, og har vært fotomodell.

zJuwy5bKZ7iqF7TZHxHb5gzTedntpvmwadrnhVrTty1A

Arild er broren til Svein. Han var med i Fremmedlegionen i ungdommen.

 

Bildene over er hentet fra denne saken på nrk.no
Kilde: EKKO på NRK P2

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: